Medicii oncologi strâng rândurile

Dr. Claudia Ordeanu

Alinierea României la standardele internaţionale a depins şi depinde în continuare de finanţarea din domeniu, lucru ce pesupune eforturi susținute, secondate de o muncă și o colaborare continuă.
Ca urmare a acestei finanțări avem mai multe centre, mai mulţi medici, fizicieni, personal medical specializat și mai multe aparate cu care putem trata pacienții, al căror număr, din păcate a crescut față de acum 10 ani. În 2018 erau de 3 ori mai multe centre de radiotrerapie şi de 4 ori mai multe acceleratoare liniare, de 4 ori mai mulţi fizicieni şi de 3 ori mai mulţi tehnicieni de radioterapie comparativ cu anul 2015. Cu toatea acestea, conform normelor europene, România asigură doar 38% din necesarul de acceleratoare liniare.
Demersul nostru știintific este posibil datorită colaborării cu Institul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și de asemenea datorită suportului oferit de companiile farmaceutice.
Societatea Română de Radioterapie și Oncologie Medicală (SRROM) a fost fondată în 1991 și are în prezent 286 de membri activi: medici primari și rezidenți de radioterapie și oncologie medicală, fizicieni, biologi, cercetători, tehnicieni și asistenți medicali etc. SRROM este membră a organizațiilor internaționale ESTRO (European Society of Radiotherapy and Oncology), ESMO (European Society for Medical Oncology), ESGO (European Society of Gynecological Oncology), RSGO (Romanian Society of Gynecological Oncology), OECI (Organization of European Cancer Institutes) și afiliată la publicații precum RPOR (Reports of Practical Oncology and Radiotherapy), JBUON (Journal of the Balkan Union Oncology) și revista Hematolog-Oncolog.

Sursa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *