Diabetul zaharat tip 2 la copil

Prof. Dr. Gabriela Radulian


  Diabetul zaharat tip 2 la copil


Actualități în diagnosticul și tratamentul diabetului zaharat tip 2 la copil (partea a 2-a)

Screeningul se face la copii după vârsta de 10 ani sau după instalarea pubertății, pentru cei cu un indice de masă corporală> percentila 85% sau obezi > percentila95% (pentru vârstă, sex si înălțime) și care au unul sau mai mulți factori de risc:

    istoric de diabet matern sau gestaționalistoric familial de diabet zaharat- rude de gradul 1 si 2criterii etniceprezența semnelor de insulin-rezistență sau patologii asociate cu insulin-rezistență.

Dacă testele paraclinice nu stabilesc diagnosticul de diabet, atunci se recomandă ca reevaluarea să se facă la minim 3 ani interval sau mai devreme în condițiile creșterii indicelui de masă corporală.

Managementul diabetului zaharat tip 2 implică:

    Educarea pentru autoîngrijireNormalizarea glicemiei cu evitarea hipoglicemiilorScăderea ponderalăReducerea aportului caloric și a cantității de hidrați de carbonCreșterea activității fizice

Diabetul zaharat produce adevăratele ravagii prin complicațiile sale: boli de inimă, boli de rinichi, ale sistemului nervos și ale vederii.

Factorii majori de risc confirmați pentru apariția neuropatiei diabetice sunt reprezentați de controlul glicemic inadecvat și de durata de evoluției a diabetului, pe lângă hipertensiunea arterială, vârsta, fumatul, obezitatea.

La examenul clinic se observă următoarele deformări ale piciorului:

    deformări ale degetelor sau antepiciorului;modificări tegumentare: calusuri, piele uscată, vezicule, ulceraţii.micoză interdigitală, celulită;modificări de puls la nivelul arterelor interdigitale, pedioase, tibiale posterioare;modificări de temperatură;atrofii musculare.

Electromiografia (EMG) este cea mai importantă metodă auxiliară de diagnostic a neuropatiei și oferă date despre caracteristicile funcționale ale nervilor periferici și ale mușchilor. EMG este un mijloc de diagnostic util în evaluarea severității și extinderii polineuropatiei.

Și pentru Retinopatia diabetic sunt valabili aproximativ aceiași factori de risc durata diabetului zaharat, controlul glicemic inadecvat, dislipidemia, vârsta, anumiți factori genetici, hipertensiunea arterială, fumatul.

Boala renală diabetică se asociază frecvent cu retinopatia diabetică, ce poate evolua rapid nefavorabil.

Expunerea la hiperglicemie produce modificări fiziopatologice și biochimice care alterează în timp metabolismul celulelor retiniene, fluxul sanguin retinian și integritatea structurală/funcțională a microcirculației retiniene la nivelul ochiului.

Screeningul se realizează fie prin examen fund de ochi fie prin fotografie retiniană.

Reevaluarea la 2 ani se recomandă în cazul copiilor.

Se recomandă, de asemenea, evaluarea existenței diferitelor tulburări de comportament, alimentare sau psihiatrice care pot să fie cauze ale diabetului zaharat instabil, cu obținerea dificilă a controlului metabolic.

Sursa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *