De ce lipsesc medicamentele din farmacii?

Redactia Saptamana Medicala


  De ce lipsesc medicamentele din farmacii?

 


  De ce lipsesc medicamentele din farmacii?

 

 


  De ce lipsesc medicamentele din farmacii?

 

De ce lipsesc medicamentele din farmacii?

 

Criza provocată de dispariția Euthyrox a adus în atenția întregii țării o problemă cu care pacienții români se confruntă de ani de zile: medicamentele care dispar din farmaciile din România. Fără nici un avertisment, fără ca medici și pacienți să știe de ce și ce alte soluții au la îndemână, pentru boala lor.

Dispariția medicamentelor din farmaciile din România este o problemă veche, semnalată public de organizațiile de pacienți aici si aici, provocând crize în mod repetat. Ultima criza majoră a fost în octombrie 2019, când de pe piață din România au dispărut peste 70 de medicamente, unele fără alternativă terapeutică. Am semnalat criza public aici prin lansarea unei petiții.

 

Petiția ONLINE

 

 

 

În ciuda acestor semnale publice criza a continuat și în 2020, atingând un nivel de avarie pentru medicamente precum Euthyrox (a explicat Observatorul de Sănătate de ce, aici) și Metformin.
Care este cauza dispariției medicamentelor de pe piața din România?  Politica medicamentului din România și felul în care se calculează prețul.
Este adevărat pentru Euthyrox dar și pentru alte peste 2.000 de medicamente. O recunoaște chiar Prim-Ministrul Ludovic Orban în conferința de preluare a mandatului la Ministerul Sănătății, din 7 noiembrie 2019: „trebuie să discutăm formula de calcul privind prețurile medicamentelor compensate și gratuite din România”.

 

 

Declarația completă

 

 

Își găsesc pacienții români mediamentele în farmacii?
Am lansat un sondaj și mai mult de 4 români din 5 nu reușesc să își găsească medicamentele pentru boli precum: diabet, afecțiuni autoimune, afecțiuni cardiovasculare. Aveți rezultatul exact și afecțiunile în imaginea de sus a acestui newsletter.

Ce fac autoritățile?
Pun în transparență decizională Catalogul Național al Prețurilor Medicamentelor de Uz Uman, aici și aici. Catalogul fiind făcut în baza unei metodologii defectuoase, ne-au explicat specialiștii de ce.

Ce vor pacienții?

    Să fie consultați în procesul luării decizilor: medicamentele sunt echivalentul vieții pentru mulți dintre ei.Medicamente în farmacii: prețul cel mai mic la medicamente a contribuit la dispariția sau retragerea medicamentelor din România.

 

 

Nu e complicat, e simplu. Ne-ar prinde bine mai mult profesionalism.

Vă stau la dispoziție cu orice detaliu,

 

Săptămână ușoară,

Lucian

 


  De ce lipsesc medicamentele din farmacii?

 

 


  De ce lipsesc medicamentele din farmacii?

Sursa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *