Cum să înfrunți ambrozia – pericolul din fiecare vară

Redactia Saptamana Medicala

Ambrozia este cea mai alergenică plantă din România. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) fiind unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.

Răspândită în aproape toate zonele ţării, planta înflorește în lunile august-septembrie. Din cauza încălzirii globale este însă posibil să te confrunţi cu o alergie la ambrozie chiar de la mijlocul lunii iulie.

Simptomele pot fi confundate cu o răceală
Alergia la ambrozie seamănă cu o răceală banală. Iată care sunt simptomele:

    rinoree apoasă (nas înfundat, nas care curge)tuse uscatăstrănuturi repetatelăcrimarea ochilorsenzaţii de mâncarime la nivel ocular, nazal şi faringiannervozitatestări de anxietateinsomniidureri de cap

Atenţie! Netratat acest tip de alergie poate declanşa chiar şi crize de astm broşnic. Prezintă-te la medic dacă simptomatologia se agravează.

Cum simptomatologia este asemănătoare cu cea a unei banale răceli, trebuie să ţii cont că alergia nu dă, în general, febră. În plus, faţă de o răceală normală, alergia are o simptomatologie foarte agresivă, iar simptomele sunt mult mai neplăcute decât în cazul unei răceli.

Complicaţiile rinitei alergice
În majoritatea cazurilor, rinitele alergice evoluează cu simptomele supărătoare enumerate mai sus, rămânând doar la acest stadiu. În stadii mai avansate poate să apară și sinuzita, care provoacă durere și disconfort. Inflamația și infecția pot favoriza apariția sângerărilor nazale, din cauza fragilizarii învelișului intern al nasului.  Copiii mici pot avea risc de apariţie a otitelor  drept complicație a sinuzitelor, acuzând durere de ureche și scăderea auzului.

Recomandare (și pentru copii)
Pentru rinită alergică (și la copii), 3F Plantamed recomandă Narivent de la DMG Italia specializat în dispozitive medicale ce tratează afecțiunile nazale.


  Cum să înfrunți ambrozia – pericolul din fiecare vară

Narivent reduce edemul, congestia nazală și alte simptome semnificative ale rinitei alergice.

În urmă studiilor făcute pe un eșantion de pacienți cu vârstă pediatrică (vârstă medie 9,6 ani) cu diagnostic de rinită alergică intermitentă sau persistentă, tratați cu Narivent timp de 4 săptămâni, în urmă evaluării subiective a simptomelor, înainte și după 30 de zile de tratament, s-a dovedit că Narivent are rezultate comparabile cu corticosteroidul nazal.

Datorita efectului antiinflamator puternic Narivent se recomandă și pentru hiposmia (pierderea mirosului) cauzată și de Covid-19!

Sursa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *