Cum tratam anemia si crestem nivelul de hemoglobina din sange?

Cum tratam anemia si crestem nivelul de hemoglobina din sange?

Anemia, Foto: allwellness.wordpress.com

Anemia este o afectiune prin care numarul de celule rosii din sange este insuficient satisfacerii nevoilor fiziologice ale organismului. Rolul hemoglobinei pentru corp este foarte important, ea este direct implicata in procesul de furnizare de oxigen organelor si tesuturilor din organism. Daca hemoglobina este redusa apar anomalii la nivelul unor organe, metabolismul este perturbat, nivelul de oxigen este scazut si apare anemia.

Anemia, Foto: allwellness.wordpress.com

Hemoglobina contine fier de aceea atunci cand nivelul ei scade se considera ca apare o carenta de fier. Ea este o componenta a eritrocitelor si hematiilor, deci a globulelor rosii. Cu ajutorul hemoglobinei se transporta oxigenul de la plamani la tesuturi si astfel toate celulele corpului functioneaza normal. Daca este redusa concentratia de hemoglobina este diminuat si procesul de transport a oxigenului spre celule si astfel se instaleaza usor anemia.

Simptomele anemiei:

  Persoana in cauza prezinta o paloare a fetei, are ameteli, dureri de cap si stari de astenie datorita insuficientei oxigenari a sistemului nervos.
  In special dimineata apare senzatia de boala, sau incapacitatea de a face chiar un efort fizic minor.
  Apar palpitatii la putin efort sau chiar in repaus.
  Pielea este ingalbenita, apar fisuri usoare la colturile gurii si senzatie de rau.
  Parul devine fragil, uscat si incepe treptat sa cada, iar unghiile se exfoliaza.
  Reducerea mare a hemoglobinei din sange creeaza o stare de oboseala accentuata. Aceasta slabiciune temporara sau ameteala nu trece imediat, ea reprezinta o boala care necesita tratament corespunzator oferit de un cadru medical specializat.
  Reducerea metabolismului duce la scaderea temperaturii extremitatilor.
  Cresterea frecventa a batailor inimii (instalarea tahicardiei) si respiratia accelerata sunt alte cauze care pot sa apara.
  Se instaleaza o stare de iritabilitate si apatie, scade performanta in orice activitate.

  Cum tratam anemia si crestem nivelul de hemoglobina din sange?

  Analize de sange, Foto: zdroow.pl

Diagnosticul pentru anemie se pune prin metoda de laborator, respectiv prin analiza sangelui. Medicul va determina numarul de eritrocite, nivelul de hemoglobina, situatia hematocritului, numarul de reticulocite, latimea de distributie a celulelor rosii in volumul de sange, volumul mediu eritrocitar, concentratia medie a hemoglobinei in celulele rosii din sange, numarul de trombocite, continutul mediu de hemoglobina si numarul de celule albe din sange.

Cauzele acestei afectiuni sunt diferite, dar in general pierderea de sange este una din cele mai importante si poate sa apara datorita unor interventiile chirurgicale, traumatisme, sau boli cum este de exemplu ulcerul gastric. De asemenea distrugerea mare a celulelor rosii din sange este o alta cauza a anemiei, se mai numeste anemie hemolitica si poate fi dobandita. Sarcina, deficitul de vitamina B12, carenta de acid folic si alimentatia necorespunzatoare sunt de asemenea factori importanti in dezvoltarea anemiei.

Cum tratam anemia si crestem nivelul de hemoglobina din sange?

Alimentatie bogata in fier, Foto: kickinkitchen.tv

Metode de tratament:

  In cazuri grave de anemie se fac transfuzii de sange.
  In general medicul va stabili tipul de anemie si tratamentul corespunzator fiecarui pacient in parte.
  Femeile au nevoie de o cantitate mai mare de fier decat barbatii, deoarece ele pierd lunar o anumita cantitate de sange.
  Fierul se gaseste in produse de origine animala, ficat, carne, peste, oua. Acestea sunt recomandate pentru ca ofera posibilitatea ca fierul sa fie absorbit in organism in proportie de 25-30%.
  De asemenea fierul apare in cereale, legume, leguminoase, paine, fructe si fructe de padure insa este absorbit in organism in proportie de 5-10%.
  Nutritionistii recomanda ca dieta sa cuprinda zilnic cereale, verdeturi proaspete, fructe, sucuri naturale, paine neagra, mere, hrisca.
  Vitamina C ajuta la asimilarea fierului in organism. In fiecare zi este recomandat sa se manance fructe sau sa se bea sucuri naturale din fructe bogate in vitamine.
  Ciocolata, cafeaua, faina de grau, branza si laptele condensat inhiba procesul de absorbtie al fierului in organism. Aceste produse trebuie evitate cand nivelul de hemoglobina este mic.
  Avand in vedere ca si deficitul de vitamina B12 este un factor ce determina aparitia anemiei este indicat sa se consume carne, drojdie de bere, oua, produse lactate si peste care produc aceasta vitamina in organism.
  Carenta de acid folic poate fi acoperita prin consumul de varza de Bruxelles, broccoli, fasole, carne alba si rosie.

Anemia este un indicator important de sanatate, de aceea hemoglobina trebuie regulat masurata si astfel determinata carenta de fier.

Cum tratam anemia si crestem nivelul de hemoglobina din sange?

Alimente ce contin fier, Foto: kickinkitchen.tv

Produse care au o cantitate mare de fier:

  100 g ciuperci albe uscate contine 35 g fier
  100 g ficatul de porc are 20 mg fier
  100 g cacao contine 12 mg fier
  100 g fasole verde are 8 mg fier
  100 g capsuni are 7,8 mg fier
  100 g afine detine 7,1 mg fier
  100 g carne de iepure are 4,6 mg fier
  100 g carne de vita are 2,4 mg fier

La barbati concentratia de hemoglobina trebuie sa fie intre 130-160 g/l, nu este bine sa scada sub 130 g/l , iar la femei trebuie sa fie cuprinsa intre 120-140 g/l, nu trebuie sa fie mai mica de 120 g/ l. De asemenea hematocritul nu trebuie sa fie la barbati mai mic de 39%, iar la femei mai mic de 36%. In caz contrar anemia s-a instalat.

Daca nivelul de hemoglobina este peste 90 g/l anemia este usoara, daca nivelul de hemoglobina este intre 90-70 g/l anemia are un grad de severitate mediu, iar in cazul in care nivelul hemoglobinei este mai mic de 70 g/l este vorba de o anemie grava.

Sursa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *