Raed Arafat a făcut anunțul. Când va fi vârful epidemiei cu Covid-19. Autoritățile îi roagă pe românii din străinătate să nu vină în țară


        Raed Arafat a făcut anunțul. Când va fi vârful epidemiei cu Covid-19. Autoritățile îi roagă pe românii din străinătate să nu vină în țară

Raed Arafat a făcut anunțul. Când va fi vârful epidemiei cu Covid-19. Autoritățile îi roagă pe românii din străinătate să nu vină în țară

România nu s-a mai confruntat cu o asemenea situație până acum, iar isteria care a cuprins întreaga lume în legătură cu infectarea cu noul coronavirus ne poate afecta la nivel de țară serios.

Deși lucrurile sunt ținute sub control, având un număr relativ mic de îmbolnăviri, legătura cu Italia s-a întrerupt aseară, prin anularea zborurilor directe cu această țară care este cea mai afectată de virusul chinezesc.

Asta nu înseamnă că persoanele aflate în Italia nu mai pot veni în România. De aceea, autoritățile au făcut un apel la conștiința tuturor.

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, luni, suspendarea zborurilor din şi către Italia până pe 23 martie.

Potrivit acestuia, decizia a fost luată în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

„Se aprobă suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia şi din Italia către România pentru toate aeroporturile din ţară începând cu 9 martie 2020 ora 12,00 (ora României) până pe 23 martie ora 12,00 (ora României)”, a afirmat Vela într-o conferinţă de presă.

El a precizat, totodată, că operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României şi îşi vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declaraţii pe proprie răspundere la îmbarcarea în aeronavă. De asemenea, operatorii aerieni nu vor permite îmbarcarea cetăţenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România cu escală.

În ceea ce priveşte punctele de frontieră terestre, cetăţenii români care vin din cele patru state menţionate vor fi informaţi că sunt obligaţi fie să intre în carantină pe raza judeţului de graniţă, fie să se izoleze la domiciliu.

„Aceştia îşi vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declaraţii pe proprie răspundere. De asemenea, se va comunica cetăţenilor români că refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare constituie infracţiune de falsuri în declaraţii”, a mai spus Vela, prezentând deciziile luate în Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Ministrul Afacerilor Interne a adăugat că se permite şi accesul cetăţenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin toate punctele de frontieră, indiferent de mijlocul de transport utilizat, dar „sub măsura obligatorie a carantinei”.

„Sunt exceptate transporturile de marfă de minim 3,5 tone de la restricţiile impuse privind interzicerea accesului pe teritoriul României. Se aplică prevederile de mai sus, adaptate după caz, şi pentru transportul maritim sau fluvial”, a adăugat Marcel Vela.

Toate măsurile menţionate se aplică până pe 31 martie, cu posibilitatea prelungirii perioadei.


        Raed Arafat a făcut anunțul. Când va fi vârful epidemiei cu Covid-19. Autoritățile îi roagă pe românii din străinătate să nu vină în țară

Potrivit lui Raed Arafat, în comunitatea știițifică apărut teoria conform căreia vârful epidemiei de coronavirus va fi în perioada Paștelui, iar apoi va fi înregistrată o scădere ca intensitate.

De asemenea, șeful DSU, avertizează că odată cu începerea sezonului rece, epidemia ar putea reveni.

„Sunt păreri și păreri în comunitatea științifică. Una dintre opinii arată că vârful epidemiei va fi în perioada Paștelui și ulterior va începe un val de scădere, dar nu este nicio garanție că în noiembrie, odată cu lăsarea frigului, nu va reveni. Este o teorie științifică și poate fi verificată doar așteptând perioada Paștelui și ulterior”, a declarat Raed Arafat, la Antena 3.

Oficialii au lansat apelul pentru românii aflați în zonele de risc să facă tot posibilul să nu revină de Paște în țară, pentru a nu îi pune în pericol fix pe cei dragi.

Sursa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *