Prăjitura care te ajută să găsești lucrurile pierdute. Cum este posibil?


                Prăjitura care te ajută să găsești lucrurile pierdute. Cum este posibil?

Prăjitura care te ajută să găsești lucrurile pierdute. Cum este posibil?

Prăjitura aceasta este un mister. Pe numele său adevărat Fanuropita, acest dulce cu origini grecești este dedicat unui sfânt care te ghida spre ceea ce doreai să afli.

Prăjitura Fanuropita este de post și se aducea ofrandă Sfântului Mucenic Fanurie pentru găsirea lucrurilor pierdute.

Numele sfântului semnifică ”cel ce arată”, fiind astfel un dezvăluitor. Sfântul mijlocește și pentru găsirea drumului în viață, a unui soț sau soții, a păcii sufletești sau a unei persoane dragi, potrivit basilica.ro.

Potrivit tradiției, Sfântul Fanurie a trăit și a fost martirizat în insula grecească Rodos. În secolul al XIV-lea, în timpul unor lucrări la fortăreața din insulă, au fost descoperite ruinele unei biserici. Aici a fost găsită icoana sfântului și 12 scene din martiriul său. Sfintele sale moaște au fost descoperite de niște păstori, câțiva ani mai târziu, într-o peșteră.

De ce se face această prăjitură?

Explicația acestei practici o găsim în viața sfântului. Când acesta a fost martirizat, fiind acuzat pe nedrept că dorește să ia locul unui împărat, a cerut voie să își facă ultima rugăciune.

Sfântul Fanurie s-a rugat ca orice persoană care va face „o turtă cu ulei și zahăr sau o plăcintă și o va da săracilor, să fie ascultat în orice durere va avea”.

De asemenea, sfântul s-a rugat ca această jertfă să fie și pentru iertarea păcatelor mamei sale, care murise păgână. Dumnezeu a răspuns rugăciunii sale și l-a încredințat că oricine îl va chema pe sfânt în ajutor, va fi ascultat de El.

Rețeta acestei prăjituri miraculoase și legenda integrală sunt AICI.

Sursa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *