Lipsa somnului afectează grav creierul, slăbește sistemul imunitar și poate favoriza apariția cancerului


                Lipsa somnului afectează grav creierul, slăbește sistemul imunitar și poate favoriza apariția cancerului

Lipsa somnului afectează grav creierul, slăbește sistemul imunitar și poate favoriza apariția cancerului

Lipsa somnului sau o calitatea proastă a acestuia nu afectează doar atenția ci și sistemul imunitar și cu timpul poate favoriza apariția unor boli grave.

Unul dintre cele mai mari studii cu privire la somn derulate până în prezent de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan a demonstrat că privarea de somn ne afectează mult mai mult decât au sugerat teoriile anterioare.

Cercetarea oamenilor de știință americani nu este doar unul dintre cele mai mari studii, ci și primul care a evaluat modul în care privarea de somn afectează capacitatea de a finaliza o serie de pași. Acest studiu se bazează pe cercetările anterioare și a cuantificat efectul lipsei de somn asupra capacității unei persoane de a urma o procedură și de a menține atenția.

Lipsa somnului distruge sănătatea. „Cercetările noastre au arătat că privarea de somn dublează șansele de a face erori și triplează numărul de lipsuri în atenție, ceea ce este uimitor. Persoanele lipsite de somn trebuie să fie precaute în absolut tot ceea ce fac și pur și simplu nu pot avea încredere că nu vor face erori costisitoare și cu consecințe tragice”, au declarat coautorii cercetării Fenn și Michelle Stepan, potrivit sciencedaily.com.

Lipsa somnului distruge sănătatea. Prin aceste descoperiri oamenii de știință speră că oamenii vor fi capabili să recunoască cât de semnificativ sunt împiedicate abilitățile lor din cauza lipsei de somn.

“Apneea în somn este o problemă la fel de serioasă și în rândul copiilor, 1 din 10 copii având risc de a dezvolta tulburări de respirație în timpul somnului, așa cum arată rezultatele primului studiu din România în acest sens. La nivel internațional sunt date actuale care subliniază evoluția acestor probleme către vârsta de adult. Lipsa somnului sau o calitate proastă a somnului au un impact negativ pe termen scurt şi lung asupra sănătăţii pacienţilor şi se pot asocia inclusiv cu obezitate, diabet, slăbirea sistemului imunitar, unele cancere şi apariţia condiţiilor favorizante ale depresiei sau anxietăţii”, a declarat Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, pentru doctorulzilei.ro.

Statisticile arată că mai puțin de o treime din persoanele care au probleme legate de somn caută ajutor specializat, în condițiile în care majoritatea tulburărilor de somn pot fi prevenite sau sunt tratabile. La nivel global, printre afecțiunile frecvente se numără: sindromul de apnee în somn (cu prevalență de 4% la bărbaţi şi 2% la femei), insomnii (afectează 1-10% din populația generală, crescând până la 25% la vârstnici), sindromul picioarelor neliniștite și narcolepsie – adormirea bruscă în timpul zilei în perioada de veghe.

 

Sursa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *