În ce fel ne afectează sănătatea schimbarea orei și ce putem face pentru a preveni neplăcerile


                În ce fel ne afectează sănătatea schimbarea orei și ce putem face pentru a preveni neplăcerile

În ce fel ne afectează sănătatea schimbarea orei și ce putem face pentru a preveni neplăcerile

În dimineața zilei de 29 martie, România a trecut la ora de vară. Mai precis, am dat ceasul înainte cu o oră.

O oră pare puțin, însă ne poate afecta serios sănătatea, mai ales că în această perioadă oricum suntem mai sensibili. Statul în casă, ruperea de activitățile cotidiene, stresul unui virus care face atâtea victime sunt lucruri care macină omul pe interior.

În plus, am schimbat și ora. La ce efecte să ne așteptăm?

Este, fără îndoială, un motiv în plus de stres pentru organism, alături de schimbările vremii. Ca să ne adaptăm schimbării, avem nevoie de cel puțin două săptămâni, afirmă specialiștii.

Medicii spun că schimbarea orei poate deranja serios organismul, mai ales în cazul celor aflați la extreme: copii şi vârstnici.

Potrivit medicului Tudor Ciuhodaru, iată ce riscuri ne pot pândi: Curând se vor simţi efectele. Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid.

Mai exact:

Riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional;

Totodată creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei vulnerabilitati psihoemotionale.

E bine de știut:

Majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurință la schimbarea orei, modificările adaptive ale organismului făcându-se complet în circa cincisprezece zile.

Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează însă modul cum se realizează această adaptare. În fiecare an mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni.

Toate acestea se întâmplă pentru că modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacţioneaza prin creșterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii determinând modificări:

a)cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac;

b)neuropsihice: modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, moficarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglari afective sezoniere şi ideaţie suicidară.

ATENTIE!!! Sub aceasta simptomatologie se pot ascunde şi alte cauze şi de aceea este bine sa fiţi evaluaţi corespunzător de catre un medic pentru a nu omite un alt diagnostic.

Rețineți. Pentru a trece cu ușurință peste schimbarea oreirecomandăm cinci lucruri esențiale:

Planificarea corespunzatoare a activității.

Evitarea suprasolicitării datorată stimulentelor nervoase, substanţelor psihoactive sau situaţiilor conflictuale.

Faceți mișcare în casă și alegeți o alimentație bogată în fructe şi legume proaspete.

Sursa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *