Fosforul, mineralul care ajută la creșterea armonioasă a oaselor


        Fosforul, mineralul care ajută la creșterea armonioasă a oaselor

Fosforul, mineralul care ajută la creșterea armonioasă a oaselor

Fosforul este un mineral esențial pentru starea de sănătate a organismului. Acesta contribuie la creșterea armonioasă a oaselor dar și la stocarea energiei. Ai grijă să incluzi în dieta ta alimente bogate în fosfor.

Fosforul ajunge în corpul uman prin ceea ce mâncăm. O mulțime de alimente conțin fosfor. De exemplu: mazărea, fasolea, nucile, cerealele, ouăle, carnea de pui, carnea de vită, peștele au cantități mari de fosfor.

Dacă ai un deficit minor de fosfor în organism nu vei avea deloc simptome. Numai persoanele care au deficit mai mare prezintă simptome așa cum sunt: oboseală accentuată, slăbiciunea musculară sau crampele musculare. De asemenea, simptome precum sunt pierderea poftei de mâncare, anxietatea, durerile osoase pot semnala un nivel scăzut de fosfor în organism.

În termeni medicali, un nivel prea mare de fosfor în sânge se numește hiperfosfatemie, iar un nivel prea mic poartă numele de hipofosfatemie.

Medicii spun că un consum exagerat de acool pentru mult timp poate duce la scăderea fosforului din sânge. Așa cum un nivel prea mare de fosfor în sânge poate duce la apariția osteoporozei sau a bolilor de inimă.

Când îți recomandă medicul testul de fosfor:

De regulă, medicul îți va recomandă testul de fosfor alături de ante analize de sânge. Practic acest test se fac face dacă la testul de calciu au ieșit valori anormale, fie prea mari, fie prea mici. Sau dacă persoana în cauză are simptome precum sunt: oboseala accentuată, slăbiciune musculară, crampe osoase. Totodată, testarea de fosfor poate să fie indicată atunci când un pacient are simptome care sugerează existența unor afecțiuni renale sau gastrice.

Iată ce înseamnă un nivel ridicat de fosfor:

 • Afecțiune renală sau hepatică,
 • Hipocalcemie,
 • Osteoporoză,

Iată ce înseamnă un nivel scăzut de fosfor:

 • Cetoacidoza diabetică,
 • Utilizarea în exces a diureticelor sau a antiacidelor,
 • Existența unei hipercalcemii,
 • Un nivel deficitar de vitamina D în corp.

Un interval normal pentru adulți este între 2,5 si 4,1 mg / dl. Nivelurile de fosfat sunt în mod normal mai mari la copii decât la adulți, deoarece oasele lor cresc în mod activ.

Sursa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *