Este risc biologic în Portul Midia! Ministrul Sănătății a confirmat


                Este risc biologic în Portul Midia! Ministrul Sănătății a confirmat

Este risc biologic în Portul Midia! Ministrul Sănătății a confirmat

Risc biologic în Portul Midia, din cauza cadavrelor intrate în putrefacţie ale oilor moarte în urma tragediei din Marea Neagră.

În Portul Midia, unde se află vasul eşuat de trei săptămâni, există un risc biologic din cauza cadavrelor intrate în putrefacţie ale celor peste 14.000 de oi, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

Victor Costache a calificat situaţia drept complexă și critică, potrivit Radio România Actualități! ”Ministrul de interne cu toți miniştrii de resort implicaţi lucrează gentru găsirea unei soluții. Într-adevăr este un risc biologic, pe care l-am semnalat de la început. Este evident, corpurile care sunt în putrefacție, sub apă, în regim anaerob, sunt un risc biologic”, a spus ministrul la Iași.

La trei săptămâni de la eșuarea navei Queen Hind în portul Midia, autoritățile se confruntă cu o mulțime de probleme. La bordul vasului se află încă mii de cadavre de oi. Administrația Porturilor Maritime Constanța va stabili săptămâna aceasta firma care se va ocupa de ramfluarea navei și de ecarisaj, potrivit Radio România Actualități.

Ramfluarea navei de 11 mii de tone a fost anunţată ca o prioritate de acum două săptămâni, dar termenele date armatorului care nu a abandonat nava s-au tot prelungit din cauza problemelor întâmpinate de acesta cu firma asiguratoare.

Administrația Porturilor Maritime a preluat acest caz de forță majoră și după obținerea certificatului de urgență a trimis caietul de sarcini pentru operațiunea de ramfluare celor șase firme, două din țară și patru din străinătate, care vor participa la licitația de vinerea viitoare. Operațiunea se anunță extrem de dificilă pentru că la bord se află o cantitate enormă de cadavre, spune directorul general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, Daniela Șerban, potrivit sursei citate: ”Nu numai scoaterea acestei nave la mal ne dă bătăi de cap; ne va da bătăi de cap foarte mari scoaterea mărfii din navă. Acolo sunt 635 de tone. Aceste 635 de tone trebuie duse la incinerare. Vom demara această operațiune cu prestatorul. Noi dorim să nu dureze mai mult de 30 de zile.”

Doar 254 de oi vii au fost evacuate de pe navă. Alte aproximativ 150 de cadavre au fost colectate din bazinul portuar, dar continuă să apară.

Sursa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *