Efectul „BEȚIA TREAZĂ”. De ce să NU “tratați” mahmureala cu CAFEA


                Efectul „BEȚIA TREAZĂ”. De ce să NU “tratați” mahmureala cu CAFEA

Efectul „BEȚIA TREAZĂ”. De ce să NU “tratați” mahmureala cu CAFEA

Băută imediat după o noapte de petrecere stropită din plin cu alcool, licoarea amăruie și neagră te ajută doar să-ți revii. Alcoolul este eliminat din organism treptat, abia după câteva zile.

Același lucru este valabil și pentru dușurile reci, plimbările prin frig, zeama de moare sau alte remedii de casă împotriva beției. Pe scurt, nimic nu poate grăbi sau încetini metabolizarea alcoolului. Etanolul conținut de lichior, vin sau bere este o excepție, spre deosebire de alte substanțe care, cu cât ajung într-o cantitate mai mare în organism, cu atât sunt procesate și eliminate din sistem mai repede. Robert Swift, profesor-doctor la Centrul pentru Alcool și Studii ale Dependențelor de la universitatea Brown, dă exemplul apei țâșnite dintr-un furtun: o presiune mai mare înseamnă și o cantitate mai mare de apă pompată. Atunci când o persoană dă însă pe gât, unul după altul, câteva pahare de băutură, arată Swift, concentrația de alcool din sânge va crește. Alcool-dehidrogenaza este enzima care controlează întregul proces și care eliberează doar puțin peste 40 de grame de alcool per oră. Dacă luăm în calcul că într-un singur pahar încap și până la 250 de grame de vin sau bere, rezultă că o efectul unei beții trece în cinci-șase ore. Așa se face că petrecăreții notorii întregistrează un nivel crescut al alcoolului din sânge chiar și a doua zi după beție. “În astfel de cazuri, cafeaua sau băuturile energizante ar putea face mai mult rău decât bine, pentru că dau senzația de trezie, dar fără a stimula în vreun fel și mintea. Accidentele de circulației sunt exemplul concret al pericolului iluziei oferite de cafea”, atrage atenția specialistul Robert Swift.

Cea mai eficientă metodă a de preveni instalarea stării de ebrietate, bucurându-vă totodată de petrecere, este respectarea regulii 1 la 1, adică o băutură odată pe oră. Greutatea, înălțimea, vârsta, sexul și moștenirea genetică sunt însă doar câțiva dintre factorii de care ar trebui să ținem cont înainte să bem. Femeile, spre exemplu, se amețesc mai repede ca bărbații, iar cercetătorii cred că unii oameni nasc cu gene care-i predispun la tot soiul de dependențe.

Sursa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *