Deficit imens de medici cu această specialitate medicală! Avem doar 260 în țară


                Deficit imens de medici cu această specialitate medicală! Avem doar 260 în țară

Deficit imens de medici cu această specialitate medicală! Avem doar 260 în țară

România se confruntă cu o lipsă acută de medici hematologi. În toată ţara sunt doar 260 de astfel de medici, iar în unele judeţe lipsesc cu desăvârşire, spune vicepreşedintele Comisiei de Hematologie din Ministerul Sănătăţii, Horia Bumbea, potrivit Radio România Actualități.

Există această situație, în contextul în care peste trei mii de români suferă din cauza leucemiei limfocitare cronice, nouă sute de persoane fiind diagnosticate în fiecare an!

Vicepreședintele Comisiei de Hematologie din Ministerul Sănătății, conferențiar doctor Horia Bumbea a explicat că lipsa specialiștilor hematologi poate atrage după sine, printre altele, subdiagnosticarea bolilor de sânge în zonele în care nu există hematologi, iar în cazul pacienților diagnosticați există riscul nerespectării indicațiilor medicale.

Dr. Horia Bumbea: ”Diagnosticul în prezent în hematologie este mult mai complex, necesită teste de înaltă performanță și acest lucru este dificil în practica din România. Asta înseamnă că foarte mulţi pacienţi nu pot să fie corect evaluați /…/ și în vederea alegerii terapiei.”

Medicul a mai adăugat că pentru leucemia limfocitară cronică este nevoie de un registru național. Există un prim proiect derulat de către specialiștii Spitalului Universitar de Urgență București, prin intermediul Societății Române de Transplant Medular, însă pentru introducerea datelor este nevoie de personal care să se ocupe exclusiv de administrarea acestui registru.

Sursa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *