De ce e importantă îngrijirea postoperatorie într-o luxație de șold


        De ce e importantă îngrijirea postoperatorie într-o luxație de șold

De ce e importantă îngrijirea postoperatorie într-o luxație de șold

Luxaţia congenitală de şold face parte din grupul mare al malformaţiilor de dezvoltare ale şoldului. Medicii avertizează că în lipsa nediagnosticării la timp, această problemă medicală are un impact major asupra pacientului.

Mai exact, pacientul este posibil să rămână cu sechele. De exemplu, cu membrele de la picioare inegale, cu artroză de șold sau chiar să meargă șchiopătat. De aceea, este esențială să existe o colaborare bună între membrii familiei, medic de familie, ortoped şi kinetoterapeut.

Luxația congenitală de șold este o afecțiune destul de serioasă întâlnită în copilăriei. Cauza este dezvoltarea anormală a articulației soldului. Practic capul femulului nu se fixează în siguranță la nivelul cavității osului iliac.

Uneori, defectul apare în primele săptămâni de la naștere, dar poate fi observat și atunci când copilul să facă primii pași.

Iată care sunt avantajele îngrijirii postoperatorii complexe:

 • În primul rând trebuie subliniat că toți acești pacienți au nevoie de operație ca parte a proceseului de recuperare/vindecare. Ulterior, după vindecarea operației pacientul trebuie să aibă acces la kinetoterapeut.
 • Familie are și ea un rol esențial în susținerea morală a pacientului, mai ales că acesta va fi și imobilizat la pat de gips pentru o perioadă de timp. Cel puțin 30-45 de zile acești pacienți, după ce au fost operați vor avea gips care va contribui mult la vindecare. Atenție! Nu se va exagera cu gipsul deoarece dacă este prea mult purtat pot să apară complicații așa cum sunt retracţiile musculare sau chiar hipertrofiile musculare. Iar toate aceste complicații nu fac decât să îngruneze recuperarea ulterioară a pacientului.
 • Fiziokinetoterapeutul are și el un rol esenţial, după chirurgul ortoped, în tratamentul luxaţiei congenitale de şold. Rolul acestuia este major în procesul de recuperare a mobilităţii articulare.

Sursa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *