Cum putem să evităm hiperglicemia


        Cum putem să evităm hiperglicemia

Cum putem să evităm hiperglicemia

Hiperglicemia înseamnă un nivel crescut de zahăr din sânge. Aceasta reprezintă o probleme gravă pentru toți cei care au primit diagnosticul de diabet zaharat. Indiferent dacă este tipul 1 sau tipul 2 de boală!

Diabetul zaharat nu este sinonim cu pierderea vieții, dar dacă nu este corect gestionat va duce la complicații grave. Și da, din pricina complicațiilor se poate ajunge la deces.

Cu atât mai mult, controlul glicemiilor este esențial dacă vrei să amâni instalarea complicațiilor diabetului zaharat și dacă vrei să ții boala sub control.

Anumite reguli ale stilului de viață te pot ajuta să menții valori normale ale zahărului din sânge.

Iată câteva reguli care te vor ajuta să eviți creșterea glicemiei:

 • Evită supărarea și stresul. Ori de câte ori te superi sau atunci când îți faci griji, nivelul zahărului din sânge va crește. De aceea, este important să nu te superi, să nu fii îngrijorat și nici stresat.
 • Nu omite să controlezi constant și corect glicemia. O monitorizare corectă a glicemiei duce la menținerea acestei în limite acceptabile. Practic, tu ții boala sub control, nu boala te domină pe tine.
 • Mare atenție la tot ceea ce consumi. Mâncare este importantă. Este ideal să respecți sfaturile medicului tău nutriționist. Evită alimentele care au darul de a crește glicemia. Nu consuma alcool și nu fuma.
 • Respectă tratamentul prescris de medicul tău diabetolog, fie că este compus din pastile și din insulină.
 • Îndrăgește sportul. Fă mișcare zilnic cel puțin 30 de minute sau fă-ți un abonament la sală. Inclusiv, acum în vacanță ai grijă să faci mișcare. Exercițiile fizice cresc sensibilitatea organismului la insulină, aducând practic glucoza din sânge în celule și scăzând nivelul glicemiei.
 • Acordă atenția cuvenită hidratării. Bea cel puțin 2 l de apă pe zi, astfel glucoza fiind diluată, iar rinichii vor funcționa corect.
 • Respectă orele de masă. Mănâncă la timp, respectă cele 3 mese pe zi și ideal este să ai gustări între ele. Este periculos să sari peste o masă, deoarece o să apară senzația de foame, iar creșterea senzației de foame este unul dintre simptomele nivelului ridicat de zahar din sânge. În astfel de cazuri, ai grijă să nu mănânci o gustare care să conțină carbohidrați, ci să mănânci un ou fiert. Însă nici măcar alimentele nu vor reduce nivelul de zahar din sânge, doar insulina poate să facă acest lucru.

Dacă nivelul glucozei din sânge este ridicat trebuie să suni urgent la medicul tău sau la 112. Atenție! Glucoza nu trebuie să înregistreze peste 22,2 mmol/l. Odată ce valorile glucozei din sânge urcă la acest nivel ridicat fie ești bolnav, fie ai o infecție și aceste valori necesită asistență medicală imediată.

Hiperglicemia persistentă poate duce la leziunea nervilor, a vaselor de sânge sau a organelor. De asemenea, poate duce la alte condiții grave. Pacienții diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1, sunt predispuse la tulburări metabolice cu producere de derivați de acizi și corpi cetonici în sânge, proces numit cetoacidoza.

Sursa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *