Care sunt etapele și simptomele menopauzei


                Care sunt etapele și simptomele menopauzei

Care sunt etapele și simptomele menopauzei

Menopauza nu este o boală, este o etapă normală în viaţa unei femei şi apare o dată cu epuizarea rezervei foliculare ovariene şi scăderea producerii de hormoni sexuali – estrogen şi progesteron – până la dispariţia lor totală.

Aceasta se instalează, în medie, în jurul vârstei de 45-55 de ani, însă corpul fiecărei femei are propriul ritm. Perioada despre care vorbim e precedată de premenopauză, care se caracterizează prin menstre cu fluxuri mai mult sau mai puţin abundente, apărute la interval de timp neregulat din cauza dereglărilor hormonale.

Etapele menopauzei

Menopauzei îi sunt definite mai multe perioade. E vorba despre premenopauză, care se desfăşoară pe parcursul a patru-şase ani, şi se caracterizează prin reducerea şi apoi dispariţia fertilităţii. Apoi e vorba despre menopauza propriu-zisă, ce corespunde opririi definitive a menstruaţiilor – uneori sistarea menstrelor poate să survină dintr-o dată şi să rămână definitivă, iar alteori pot să survină neregularităţi menstruale înainte ca acestea să înceteze definitiv.

După aceea, vorbim despre postmenopauză, reprezentată de primii doi-şase ani după oprirea menstruaţiilor până la încetarea completă a activităţii funcţionale ovariene. În tot acest timp, femeile se pot bucura de lipsa ciclului şi a metodelor de contracepţie, însă vor avea totodată şi simptome sau stări neplăcute.

Simptome

Principalele simptome ale menopauzei sunt: menstruaţie neregulată care încetează complet în cele din urmă, un acces de înroşire a feţei, senzaţie de căldură intensă şi transpiraţie, uscăciune vaginală, pierderea de masă osoasă, creştere în greutate, dificultăţi de somn, probleme de concentrare şi memorie, o scădere a libidoului, oboseală şi transpiraţii nocturne. În plus, menopauza e asociată în unele cazuri cu infecţii vaginale şi urinări frecvente, tulburări de micţiune şi continenţă.

Sursa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *