Când și de ce să consumi negrilică sau chimen negru, condimentul care vindecă peste 40 de boli. S-a dovedit științific


                Când și de ce să consumi negrilică sau chimen negru, condimentul care vindecă peste 40 de boli. S-a dovedit științific

Când și de ce să consumi negrilică sau chimen negru, condimentul care vindecă peste 40 de boli. S-a dovedit științific

Negrilică, chimen negru sau negrușcă, denumiri diverse pentru un condiment spectaculos, ale cărui proprietăți sunt de-a dreptul miraculoase.

Seminţele plantei Nigella Sativa au fost preţuite pentru proprietăţile lor vindecătoare încă din Antichitate. Multe dintre beneficiile de sănătate atribuite chimenului negru au fost pe deplin confirmate în literatură biomedicală. De fapt, din 1964 şi până acum, există 656 de studii publicate şi revizuite care fac referinţă la această plantă.

Celebrul medic grec Dioscoride, care era și farmacolog și botanist, chirurg în armata împăratului Nero, autor al lucrării de referință ”De Materia Medica”, unde descrie în jur de 600 de plante, minerale și circa 1000 de medicamente care pot fi obținute din acestea, obișnuia să vindece migrenele și durerile de dinți cu chimen negru.

Semințele de chimen negru au fost găsite și în mormântul lui Tutankamon. Aceste mici semințe conțin peste 100 de compuși chimici diferiți, inclusiv un aport considerabil de acizi grași esențiali.

Deși cel mai frecvent este utilizat uleiul de chimen, semințele ușor picante pot fi folosite cu succes în bucătărie, în produse pe bază de orez, de patiserie și în brânzeturi mediteraneene.

Astfel s-au identificat peste 40 de afecţiuni care ar putea beneficia de pe urmă utilizării plantei, cum ar fi:

Analgezic

Antibacterian

Anti-inflamator

Anti-ulcer

Anti-colinergic

Anti-fungic

Ant-hipertensiv

Antioxidant

Antispasmodic

Antiviral

Bronhodilatator

Inhibitor al glucogenezei (antidiabetic)

Hepatoprotector (protejează ficatul)

Hipotensiv

Sensibilizează faţă de insulină

Inductor de interferon

Antagonist al leucotrienelor

Renoprotector (protejează rinichii)

Inhibitor al factorului alfa de necrozare tumorală

Iată câteva dintre proprietăţile terapeutice excepţionale ale seminţelor de negrilică, recunoscute de ştiinţă:

Diabetul de tip 2

Două grame de negruşcă pe zi a avut că rezultat reducerea glicemiei a jeun (pe stomacul gol), micşorarea rezistenţei la insulină, sporirea funcţiei celulelor beta, şi reducerea hemoglobinei glicozilate la subiecţii umani.

Infecţia cu Helicobacter Pylori

Negruşcă posedă acţiune utilă anti H. Pylori, comparabilă cu terapia triplă de eradicare.

Epilepsie

Negruşcă este tradiţional cunoscută că având proprietăţi anticonvulsive. Un studiu din 2007 despre copiii epileptici, a căror afecţiune era refractară la tratamentul medicamentos convenţional, a arătat că un extract apos a redus semnificativ acţiunea epileptică.

Hipertensiune

Utilizarea zilnică a 100 până la 200 de mg de extract de negruşcă, de două ori pe zi, timp de 2 luni, a avut că efect micşorarea presiunii sanguine la pacienţii cu uşoară hipertensiune.

Astm

Timochinona, unul dintre constituentii activi principali ai Negellei Sativa, este superior medicamentului fluticazona la modelul animal de astm. Un alt studiu, de dată asta pe subiecţi umani, a arătat că extractele de chimen negru cu apă fierbinte au un efect antiastmatic relativ puternic.

Cancer la colon

Studiile la nivel celular au descoperit că extractul de negruşcă se poate compară favorabil cu agentul chimic 5-fluoruracil în suprimarea creşterii cancerului la colon, dar cu un profil de siguranţă mult mai mare. Cercetările pe animale au arătat că uleiul de negruşcă are efecte inhibitorii asupra cancerului la colon la cobai, fără efecte secundare observabile.

Cum consumi aceste semințe magice? Le poți adăuga în brânzeturi, salate și lactate.

Contraindicații ale semințelor de chimen

Semințele de chimen negru nu sunt recomandate copiilor si femeilor însărcinate. De asemenea, este important să se respecte doza recomandată, deoarece în cantități mai mari, chimenul poate deveni toxic pentru organism.

Modul de administrare al chimenului

Dacă decizi să consumi aceste semințe, trebuie să știi și cantitățile recomandate. Forma neprelucrată este cea de semințe, care se recomandă a fi consumate o singură dată pe zi.

Pentru a-ți menține starea de sănătate, poți amesteca o linguriță de semințe de chimen negru cu o linguriță de miere.

În comparație cu semințele, uleiul de chimen negru este absorbit de organism mai ușor, fiind mult mai concentrat. Pentru a se obține o linguriță de ulei, sunt folosite 7 linguri de semințe de chimen negru.

Cantitatea recomandată zilnic în scop terapeutic este de 1-2 lingurițe (1 linguriță de 5 ml, de 2-3 ori pe zi) cu 30 minute înainte de masă. Însă, pentru prevenție și întreținere se recomandă 1 linguriță pe zi (pe stomacul gol).

Sursa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *